Κανείς δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τους αγώνες της ζωής του Κυριάκου Λαζαρίδη και κανείς δεν μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τον αγώνα της ζωής του Κυριάκου Λαζαρίδη. Ο Ηρακλής Κουτελίδας, αγαπημένος φίλος του Kerk μας συστήνει τον μεγάλο αθλητή μέσα από ένα κείμενο που «τρέχει» ανάμεσα σε αγώνες και χρόνους τερματισμού.
ΚERK LAZARIDIS

Ένας άνθρωπος μία ιστορία. Ένας άνθρωπος που γεννήθηκε αθλητής, μεγαλούργησε ως αθλητής και τώρα μάχεται τον μεγάλο αγώνα της ζωής. Ο Κέρκ Λαζαρίδης γεννήθηκε το 1954 στην Νάουσα και σε ηλικία 23 ετών αγωνίσθηκε για πρώτη φορά στο αγώνισμα του Μαραθωνίου. Στον Μαραθώνιο του Μπάρνσλεϋ κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ του Μαραθωνίου με χρόνο 2.20,15΄΄. Ο Κέρκ έχει πληθώρα συμμετοχών σε Βαλκανικούς, Πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες. Ο Λαζαρίδης έτρεξε 30 Μαραθωνίους στο εξωτερικό και σε όλους διακρίθηκε. 1979, 1980, 1981 στην Βοστώνη με χρόνους 2.18, 2.24 και 2.19 αντίστοιχα. Στην Ν.Υόρκη, στην Πράγμα στην Νυρεμβέργη 1983-1984 όπου και πρώτευσε με χρόνους 2.22, 2.21 αντίστοιχα.
Ο συναρπαστικότερος αγώνας ήταν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στην Φλόριντα. Έτρεξε και στην μικρή απόσταση, στην οποία τις δέκα πρώτες θέσεις κατέλαβαν Ολυμπιονίκες, ενώ ο ίδιος ήλθε 7ος με χρόνο 13.48, και ο 1ος 13.33!
Στις Βερμούδες έτρεξε τον Μαραθώνιο αποσπασθείς νωρίς από τους υπόλοιπους πλην ακολουθούμενος από τον μεγάλο Ρον Χίλ. Λίγα μέτρα έξω από το στάδιο και ενώ ο Λαζαρίδης πετούσε, έπαθε κράμπες, ο Ρον Χίλ τον προσπέρασε, νίκησε, όμως είπε το περίφημο: «Νικητής είναι ο Λαζαρίδης». Με τον Ρον Χίλ, τον Τζέφ Νόρμαν και άλλους Ολυμπιονίκες έδωσε ομηρικές μάχες στην Αγγλία, στους ανωμάλους δρόμους της Αγγλίας και πάντα ο Λαζαρίδης ήταν στις τρεις πρώτες θέσεις. Με τον Ρον Χίλ έγιναν αχώριστοι φίλοι.
Ο Λαζαρίδης ανήκε στην χρυσή γενιά των πρωταθλητών και ευτύχησε να έχει συναθλητές Κούση, Παπαχρήστο, Ψαθά, Κούρτη, Ανδριόπουλο και άλλους. Σε θέματα Μαραθωνίου δρόμου ήταν σοφός, αλλά ουδέποτε η Πολιτεία τον αξιοποίησε όσο έπρεπε. Πολλοί τον χαρακτήρισαν αιρετικό και παραξηγημένο. Βεβαίως ο Κερκ ήταν και αιρετικός και παραξηγημένος, διότι: Αγαπούσε ανιδιοτελώς τον αθλητισμό, ζούσε και ζη γι’ αυτόν και όχι από αυτόν, καίτοι ήταν αναγνωρίσιμος παντού, εν τούτοις ουδέποτε άλλαξε και παρέμεινε πάντα ο ίδιος. Έκαμε σοοβαρά και ήρεμα την αθλητική του δουλειά και ουδέποτε διαλαλούσε το έργο του. Είχε τεράστιες αθλητικές γνωριμίες στο εξωτερικό και ουδέποτε μίλησε γι’ αυτές. Το 1986 βλέποντας τον Μάλλιαρη να τρέχει στο 20άρι του ΣΔΥΑ, αθλητής και αυτός τότε ακόμα, τον έπιασε στην μέση και του είπε: «σε δύο μήνες τρέχεις στο Λονδίνο Μαραθώνιο». Ο Κέρκ έκανε ένα τηλεφώνημα στον Ρον Χίλ, ο οποίος του είπε ότι έκλεισαν οι εγγραφές και επί πλέον ο αθλητής του έπρεπε να είχε χρόνο κάτω από 2.20. Ο Κέρκ μετέπεισε τον Χίλ λέγοντάς του να παρακάμψει το κλείσιμο των εγγραφών και ότι ο Μάλλιαρης έχει χρόνο κάτω από 2.20 (καίτοι δεν είχε τρέξει ποτέ Μαραθώνιο). Έτσι κάπως ο Μάλλιαρης έλαβε μέρος ελέω Κέρκ στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 1986 τον Απρίλιο και έφερε χρόνο 2.16,04΄΄ . Ήταν παραγγελία του Λαζαρίδη να μη γυρίσει πίσω αν δεν κάνει χρόνο κάτω από 2.20 και ουδέποτε ο Κέρκ μίλησε γι’ αυτό. Βραβεύσεις στην ζωή του ο Κέρκ είχε εκατοντάδες, συμμετοχές σε σεμινάρια και ομιλίες χιλιάδες, πάντα μιλώντας με αγάπη για τον αθλητισμό που φώλιασε μέσα του για πάντα. Ο Κέρκ ήταν, είναι και παραμένει μοναδική και αποκλειστική φιγούρα του Ελληνικού αθλητισμού που δεν σηκώνει αντιγραφή σε καμία από τις εκφάνσεις της αθλητικής ζωής του. Και ομιλώ για αθλητική ζωή, γιατί μόνο τέτοια είχε ο Κέρκ. Το 1988 πρωτοστάτησε στην Ειρηνοδρομία Αθήνας-Μόσχας των 3.000 χλμ τρέχοντας την απόσταση Αθήνα-Μόσχα.
Σήμερα δίνει μεγάλη μάχη να κρατηθεί στην ζωή. Ελπίζουμε να νικήσει και αυτόν τον αγώνα. Ο αγώνας της 18-12-2016 στη Λίμνη Βουλιαγμένης αφιερώνεται στον μέγα Λαζαρίδη και όλοι πρέπει να είμαστε εκεί.
Ηρακλής Κουτελίδας

